DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, July 26, 2017

NASI BAWANG PUTIH NASI BAWANG PUTIH

2 cawan beras,masak nasi dan sejukkan

8 tangkai,chilie kering dipotong

2 biji bawang besar,dihiris

1 inci halia,dipotong

100 gm bawang putih,dipotong

2 tangkai daun kari

Jus asam java,secukup rasa (jangan masam sangat)

2 s/m kacang urad dhal

1 s/m kacang dhal kadalai paruppu

¼ s/t serbuk asafetida

2 s/m minyak

Panaskan minyak dan masuk urad dhal dan kacang dhal kadalai paruppu kacau rata. Dan masuk chilie,bawang dan daun kari goreng hingga bawang layu. Masukkan serbuk asafetida dan kacau rata. Tutup api dan bairkan sejuk. Kisar dengan air asam java menjadi pes. Ketepikan.

1 s/m minyak

2 s/t biji sawi

2 tangkai daun kari

Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan daun kari bila naik wangi  masukkan pes kisar. Tumis hingga naik minyak. Masukkan nasi sejuk dan gaul rata. Goreng hingga sebati. Hidangkan panas.
No comments: