RAVA(SUJI) IDLI
200 gm tepung
suji,disangai
1 cawan yoghurt
1 cawan air
50 gm kelapa
parut
½ s/m ghee
½ s/t
garam,atau secukup rasa
11/2 pkt eno
biru
Bahan tumis:
50 gm bawang
kecil,potong halus
2 tangkai
chilie kering,hiris halus
2 tangkai daun
kari,dihiris halus
½ s/t biji sawi
½ s/t jintan
manis
½ s/t ulutham
paruppu
1-2 minyak
1.
Campurkan tepung suji,yoghurt,air,kelapa,garam dan ghee
kacau rata dan biarkan selama ½ jam
2.
Panaskan air dalam periuk kukus ldli. Panaskan minyak dan
tumis biji sawi,jintan manis,ulutham paruppu kacau rata dan masuk bawang,chilie
dan daun kari tumis hingga wangi dan bawang menjadi perang.
3.
Tuangkan kedalam batter dan kacau rata. Masukkan eno dan
kacau sebati. Ambil satu sudu besar dan tuangkan kedalam acuan idli dan kukus
hingga masak. Makan bersama chutney kelapa atau pun chutney tomato.
No comments:
Post a Comment