Friday, November 10, 2017

CUTLETS PISANG MUDA



CUTLETS PISANG MUDA

200 gm pisang muda ( yang macam dalam gambar tu saya tak tahu nama nya. Pisang lain tak boleh guna untuk resipi ini) dibelah dua dan rebus sampai masak tapi jangan sampai lembik, sejukkan dan buang kulit dan parut halus.

¼ cawan kelapa parut

¼ cawan podukadalai, dikisar kasar

40 gm udang kering direndam dan di tumbuk kasar

1 biji bawang besar,dihiris halus

1-2 chilie hijau,dipotong halus

2 ulas bawang putih,ditumbuk kasar

½ cm halia,ditumbuk kasar

1 tangkai daun kari,dimayang

¼ s/t serbuk kunyit

1 s/t jintan manis,ditumbuk

1 s/t serbuk garam masala

1 s/t gula

Garam secukup rasa

2 s/m minyak,untuk tumis

1.    Panaskan minyak dan masuk jintan manis,bawang,bawang putih, halia,udang kering dan daun kari tumis hingga naik wangi dan hilang bau bawang putih dan halia.

2.    Masukkan serbuk kunyit kacau rata dan masuk kelapa parut dan podukadalai kacau rata. Masukkan pisang,garam dan gula kacau rata dan masak hingga sebati. Tutup api dan biarkan sejuk

3.    Bila sudah sejuk ambil sedikit aduanan dan bentukan menjadi bulat. Ketepikan

½ cawan tepung kacang kuda

¼ cawan tepung beras

¼ s/t serbuk kunyit

Secubit garam

Air secukup nya

Campurkan semua bahan2 diatas dan tuangkan air sedikit demi sedikit menjadi batter yang sedikit pekat. Panaskan minyak untuk mengoreng dan bila minyak sudah panas. Ambil sebiji bola pisang tadi dan celup kedalam batter dan masuk kedalam minyak dan goreng hingga garing kulit nya. Dan toskan diatas kertas penyerap minyak.  Buat sampai habis semua adunan.
Nota: cutlet ini orang india makan dengan nasi. Podukadalai boleh di beli di kedai runcit india.





1 comment:

Amie said...

Selamat pagi chef! Banyaknya perkongsian masakan. Macam-macam resepi saya belajar dari sini. Tq for sharing.