DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, January 27, 2012

SARDIN BUATAN SENDIRI


IKAM SARDIN BUATAN SENDIRI

Resipi ini saya ambil dari blog DARI DAPUR ORANG KAMPUNG  blog kawan saya NONIE SUPIAN
Resipi asal dari Riezanie's Recipe

700gm ikan tuna
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak
21/2 cawan air
Garam gula secukup rasa

Kisar halus
25gm bawang putih
80gm bawang merah
20gm halia

1. Ikan tuna di-potong sederhan besar. buang kepalanya.
2. Dalam periuk tekanan ,panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum bau nya. Masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak.Tuang air dan masuk garam dan gula secukup rasa.
3. Bila medidih,masukkan ikan,kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasang injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir". Kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam.
4. Cukup waktu bawa periuk tadi ke dalam sinki dan alirkan air paip atas nya sehingga wap dalam periuk habis. buka tudung nya dan periksa keadaan ikan. Selalu nya pada masa ini ikan masih kekal  dalam bentuk asal nya,tapi tulang2 nya menjadi lembut seperti sardin dalam tin.
5. Boleh lah masak mengikut kreativiti masing2. Sardin rasa lebih sedap kalau simpan semalam.


No comments: