Friday, February 24, 2012

NASI BUNGA TELANG DAN LAUK2


RENDANG AYAM INDIA

1.5 kg ayam,potong kecil,peram dengan sedikit garam dan goreng hingga perang tapi jangan sampai keras.
3 tangkai daun kari
3 batang serai,ketuk
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 tsp serbuk lada hitam
3 sudu besar tairu
1/4 cawan minyak atau secukup nya
Garam secukup rasa
Bahan kisar
250gm bawang merah
50gm bawang putih
4cm halia
2cm kunyit
2cm lengkuas
10 tangkai lada kering,buang biji dan rendam
15 tangkai chilli merah
8 biji buah keras
11/4cm belacan

1. Panaskan minyak dan masuk bahan kisar,daun kari,serai,serbuk lada hitam dan serbuk jintan manis.
2. Tumis hingga naik minyak masukkan ayam dan gaul rata .
3. Goreng hingga agak kering masukkan tairu dan kacau rata. Goreng hingga masak.



KUBIS GORENG KUNYIT

500gm kubis potong halus
20gm ikan billis atau udang kering rendam dan tumbuk kasar.
30gm kelapa parut putih
Kunyit secukup nya
Garam secukup nya
Bahan tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai cilli merah atau cilli kering
2 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu
Minyak secukup nya

1. Panaskan minyak dan tumis A hingga bawang garing dan wangi.
2. Masukkan ikan billi dan kelapa kacau rata masuk kubis dan goreng hingga masak dan kering.

SALAD TOMATO

500gm tomato,potong cube
1-2 biji bawang besar,potong
2-3 lada hijau,potong
Garam,gula dan cuka secukup rasa

Gaul semua sebati dan hidangkan







NASI BUNGA TELANG

300gm beras basmathi,rendam 1 jam dan toskan
700ml santan atau air
20 kuntum bunga telang
1 sudu besar paste bawang putih
1 sudu besar paste halia
Garam secukup rasa
Bahan tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai cilli merah
2 batang kayu kulit manis
4 kuntum cengkih
4 biji buah pelaga
Minyak secukup nya

1. Panaskan minyak dan tumis a dalam periuk elektrik yang diletak di atas api. Masuk paste hali dan bawang putih kacau rata hingga wangi.
2. Masukkan beras,garam, santan dan bunga telang kacau rata dan tutup masukkan periuk ke dalam bekas nya dan buka suis. Masak hingga masak.














No comments: