DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, March 26, 2012

PUTTU IKAN YU

PUTTU IKAN YU

Puttu ikan yu ini baik untuk orang yang lepas bersalin. Orang India selalu nya bagi orang lepas bersalin ikan yu. ini akan menambah susu.

500gm ikan yu buangkan kulit dan potong cube,kukus sampai masak,hancur kasar
11/2 cawan kelapa parut.digoreng tanpa minyak hingga perang (jangan sampai perang sangat)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Jus limau nipis secukup rasa (jangan masam sangat)
3-4 sudu besar minyak
(A)
1 biji bawang besar,mayang
3 tangkai chili kering,potong 3
1 tangkai cilli hijau,potong halus
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai daun kari
(B)
2cm halia,mayang
2 ulas bawang putih,mayang
1 sudu besar jintan putih,tumbuk kasar

1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit ,kelapa and serbuk jintan. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan B dan kacau rata dan goreng hingga wangi . Masukkan ikan,jinta putih dan jus limau kacau dan masak hingga kering sedikit. (jangan kering sangat mesti lembah)


No comments: