DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, July 4, 2012

VADAI JANTUNG PISANG

VADAI JANTUNG PISANG


Bahan yang perlu di-buang
 300gm Kadalai parupu ( ada jual dekat kedai india) direndam selama 4-5 jam
dan kisar dengan bahan di bawa

4 tangkai cili kering

4 cm halia

1 sudu besar jintan manis

dan ketepikan

400gm jantung pisang,buang kulit yang kasar and juga (tengok gambar) potong kechil2 dan masuk kedalam air garam dan rebus selama 15 mint. Tapis dan bila sejuk perah air. Ketepikan

2 biji bawang besar,dimayang

4 tangkai cili hijau,dimayang

3 tangkai daun kari,dimayang

1 sudu teh jintan manis

1/2 sudu teh serbuk kunyit

Garam secukup rasa

1. Campurkan semua bahan  di-atas dan pes dal. Gaul sebati.

2. Bentukan bulat2 dan leperkan sebelah atas dan gelongsorkan ke dalam minyak panas. Goreng hingga kuning emas. Hidangkan dengan nasi sebagai lauk atau makan dengan sos cili.
.

1 comment:

kau dan aku said...

they are really look sooo yummy..resepi yg sgt unik.