DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, August 14, 2012

BIRYANI UDANG

BIRYANI UDANG


2 kg udang besar,kalau suka boleh buang kulit

1/2 cawan yoghurt

7 sudu besar minyak sapi

5 biji buah tomato,cencang

2 sudu teh serbuk chilli

2 sudu teh serbuk ketumbar

1 sudu teh serbuk jintan manis

100gm daun pudina,cencang

1 tin kacang peas

200gm gajus

2 cube stock ayam,jika suka

Daun ketumbar

Garam secukup rasa


Bahan blend dengan 1/2 cawan air

4 cm halia

10 ulas bawang putih

5 tangkai chili merah

9 tangkai chili hijau

1 biji bawang besar

1 sudu besar bawang

Bahan tumis

2 batang kayu kulit manis

4 buah pelaga

4 cengkih

1 biji bawang besar,mayang


1. Panaskan minyak sapi dan masuk bahan tumis,tumis hingga naik wangi dan bawang menjadi perang

2. Masukkan bahan gilling,tomato,serbuk chili,serbuk ketumbar,serbuk jintan,yoghurt,stock ayam dan 1/2 cawan air dan kacau rata biar sampai pekat dan naik minyak. Masukkan daun pudina dan kacau rata.

3. Masukkan udang dan masak sampai udang masak,jangan masak sampai lama udang akan jadi keras. Ketepikan

NASI

1 kg beras basmati,rendan selama 1 jam,toskan

3 sudu teh minyak sapi

100gm daun pudina,cencang

100gm daun ketumbar,cencang

100gm gajus

100gm kismis

1/2 cawan yoghurt atau 2-3 sudu besar jus limau nipis

1 sudu besar serbuk biryani

2 cube stock ayam,jika suka

51/2 cawan air

Garam secukup rasa

Bahan tumis

2 bunga lawang

2 kayu kulit manis

4 buah pelaga

1. Panaskan periuk nasi elektrik atas dapur gas dan panakan minyak sapi . Masukkan bahan tumis dan tumis hingga naik wangi.

2. Masukkan semua bahan2 lain dan kacau rata. Tetak periuk ke dalam bekas nya dan masak dengan elektrick sampai nasi masak.


3. Kacau nasi hingga rata. Dalam periuk lain ,ambil 2-3 senduk nasi dan ratakan di-dalam nya. Ambil udang dan letak atas nasi curakan sedikit kuah nya atas nasi. Taburkan dengan kacang peas. Buat lapis macam ini sampai habis nasi dan udang. Tutup dan biarkan selama sejam baru di hidangkan.
.
















1 comment:

Bonda Noor said...

Encik Rajan, terlebih dahulu terima kasih kerana kongsi resepi ini. Sememangnya resepi sebegini saya sedang cari. Just nak confirmkan pada para 3 - `Kacau nasi hingga rata. Dalam periuk lain ,ambil 2-3 senduk nasi dan ratakan di-dalam nya. Ambil udang dan letak atas nasi curakan sedikit kuah nya atas nasi. Taburkan dengan kacang peas. Buat lapis macam ini sampai habis nasi dan udang. Tutup dan biarkan selama sejam baru di hidangkan'.
Semasa proses ini, adakah nasi yang dimasukkan mesti dalam keadaan panas atau sejuk. Dan adakah periuk ini perlu diletakkan di atas api atau tidak? Bukan apa, just nak confirmkan takut tak jadi pulak. Ingat nak masak untuk hari raya haji ni. Boleh tak saya gantikan udang dengan peha daging ayam? Maaf kerana banyak bertanya ye! Mohon agar segala persoalan dapat dijawab. Terima kasih sekali lagi.