Monday, September 10, 2012

PAU KACANG MERAH






 PAU KACANG MERAH




Ayak bersama

250gm tepung superfine

1 sudu teh double action baking powder

****

1/4 sudu teh garam

25gm lemak sayur


1 sudu teh penuh yis segera

Bahan cecair

125ml air suam

30gm gula halus

1/4 sudu teh cuka

****


Inti kacang merah secukup nya


1. Masuk bahan kering ke dalam mangkuk adunan. Masukkan garam,kacau rata. Gaul dan ramaskan lemak sayur ke dalam tepung.

2. Masukkan yis dan kacau rata. Masukkan bahan cecair dan adunkan menjadi doh. Uli doh hingga lembut dan licin. Tutupkan mangkuk dengan kain lembah dan biarkan di-tempat suam hingga doh naik 2 kali ganda.

3. Setelah doh naik,uli kali kedua. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Letakan inti kacang merah dalam setiap doh dan letak atas keras. Biarkan ia naik 2 kali ganda lagi.
Kukus selama 15 mint.
.



.







No comments: