DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Monday, September 10, 2012

PAU KACANG MERAH


 PAU KACANG MERAH
Ayak bersama

250gm tepung superfine

1 sudu teh double action baking powder

****

1/4 sudu teh garam

25gm lemak sayur


1 sudu teh penuh yis segera

Bahan cecair

125ml air suam

30gm gula halus

1/4 sudu teh cuka

****


Inti kacang merah secukup nya


1. Masuk bahan kering ke dalam mangkuk adunan. Masukkan garam,kacau rata. Gaul dan ramaskan lemak sayur ke dalam tepung.

2. Masukkan yis dan kacau rata. Masukkan bahan cecair dan adunkan menjadi doh. Uli doh hingga lembut dan licin. Tutupkan mangkuk dengan kain lembah dan biarkan di-tempat suam hingga doh naik 2 kali ganda.

3. Setelah doh naik,uli kali kedua. Bahagikan doh kepada 10 bahagian. Letakan inti kacang merah dalam setiap doh dan letak atas keras. Biarkan ia naik 2 kali ganda lagi.
Kukus selama 15 mint.
..No comments: