DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, January 9, 2018

PARATHAL AYAM PEDAS

PARATHAL AYAM PEDAS

1 kg ayam,dipotong dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit,ketepikan

11/2 cawan santan pekat

3 biji bawang besar,dihiris

2 s/m serbuk kari daging

1 s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk garam masala

4 s/m jus asam java

2 batang kayu manis

2 tangkai bunga lavang

3 tangkai daun kari

1/3 cawan minyak

Garam secukup rasa

Bahan kisar:

6 ulas bawang kecil

6 ulas bawang putih

3 batang serai

1 cm halia

1 cm lengkuas

20 tangkai daun kari

1.    Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lavang. Kemudian tambah bawang dan daun kari dan tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masukkan bahan kisar,serbuk kari,serbuk chilie,air asam java dan serbuk garam masala  kacau rata dan tumis hingga naik minyak.

3.    Masukkan sedikit garam dan kacau rata masukkan ayam dan kacau rata. Tuangkan santan dan masak hingga ayam empuk dan naik minyak. Hidangkan dengan nasi panas.