Friday, April 22, 2016

KARI MUNGGAI IKAN BILIS




KARI MUNGGAI IKAN BILIS

350 gm munggai,dipotong

300 gm ubi kentang,dipotong

60 gm ikan bilis

50 gm asam java,diramas dengan sedikit air dan tapis

1 cawan santan

31/2 cawan air

60 gm serbuk kari ikan

Garam secukup rasa

Bahan tumis:

¼  cawan minyak

1 biji bawang besar,dihiris nipis

6 ulas bawang putih

1 s/t halba

3 tangkai daun kari

1. Panaskan minyak dan masuk halba kacau dan masuk bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.

2. Masukkan daun kari dan serbuk kari kacau rata dan tuangkan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.

3. Masukkan semua bahan lain kecuali garam dan kacau rata.Dan biarkan mendidih dan masak hingga sayur masak dengan api yang kecil. Suaikan rasa dan masuk garam. Hidangkan dengan nasi.

Nota: kalau nak sedap lagi campurkan dengan telur rebus dalam 6 biji.





2 comments:

Nooriah Abdullah said...

sedapnya chef dah lama kaknoor takmakan munggai ni

Rosdi Eunos said...

ni favourite arwah ayah saya...
sekarang ni susah nak dpt kecuali pergi ke pasar pasar utama