500 gm nasi,saya pakai beras basmathi
3/4 cawan jus buah cermai,
Blend 100gm buah cerma dengan air sampai hancur, Tapis abil jus nya, kalau jus nya masam sangat campur dengan air menjadi 3/4 cawan. Jangan masam sangat.
1 sudu makan gula
2 sudu makan kadalai parupu,rendam 1 jam
Secubit asafoetida,jika ada
Garam secukup rasa
Bahan tumis
1 biji bawang besar,hiris halus
3-4 tangkai cili kering,
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh uluttham parupu
1/4 sudu teh halba
2 sudu makan minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang.
2. Masukkan asafoetida dan tuang kan jus buah cermai. Kacau rata dan masukkan garam dan gula. Biarkan mendidih.
3. Bila mendidih masukkan nasi dan kacau rata. Kacau hingga nasi jadi sedikit kering. Hidangkan. Nasi ini orang tak makan dengan lauk.
No comments:
Post a Comment