Friday, November 22, 2013

PUTU TEPUNG ATTA



PUTU TEPUNG ATTA 


 

250gm Tepung atta, disangai sampai wangi, sejukkan

100gm  Kelapa,parut

Air dan garam secukupnya

1. Gaul dan ramas air yang di campur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung dengan hujung jari hingga adunan kelihatan seperti serbuk roti yang basah.(nak gaul ini kena pandai)

2. Kukus selama 10 mint sejukkan. Gaul dengan sedikit lagi air. Kacau rata kukus lagi selama 10 mint sejukkan

3. Gaul dengan kelapa dan sedikit lagi air dan masukkan kedalam acuan putu dan kukus selama 15 mint lagi. Boleh di-hidangkan dengan gula
 
Nota: Jika tak ada acuan putu seperti dalam gambar boleh guna acuan kuih lompang.

 


1 comment:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Hi Mr. Thyaga...

baru jumpa blog tuan.. masuk dari Sajian Malaysia.. very nice blog. I dah follow... TQ sharing banyak resepi yg best2..