DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, November 22, 2013

PUTU TEPUNG ATTAPUTU TEPUNG ATTA 


 

250gm Tepung atta, disangai sampai wangi, sejukkan

100gm  Kelapa,parut

Air dan garam secukupnya

1. Gaul dan ramas air yang di campur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung dengan hujung jari hingga adunan kelihatan seperti serbuk roti yang basah.(nak gaul ini kena pandai)

2. Kukus selama 10 mint sejukkan. Gaul dengan sedikit lagi air. Kacau rata kukus lagi selama 10 mint sejukkan

3. Gaul dengan kelapa dan sedikit lagi air dan masukkan kedalam acuan putu dan kukus selama 15 mint lagi. Boleh di-hidangkan dengan gula
 
Nota: Jika tak ada acuan putu seperti dalam gambar boleh guna acuan kuih lompang.

 


1 comment:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Hi Mr. Thyaga...

baru jumpa blog tuan.. masuk dari Sajian Malaysia.. very nice blog. I dah follow... TQ sharing banyak resepi yg best2..