DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, February 12, 2014

KUIH ANG KOO HITAM




KUIH ANG KOO HITAM


Bahan inti

150gm kacang hijau,tanpa kulit rendam sampai kembang.

100gm gula

2 sudu besar minyak

1 helai daun pandan

Secubit garam

Air secukup nya






1. Rebus kacang dengan sedikit air hingga air kering dan kacang empuk.

2. Campurkan dengan gula minyak dan secubit garam lecek  sampai hancur.Angkat dari api. dan sejukkan

3. Bila suda sejuk bentuk bulat-bulat kecil dan ketepikan.




Bahan kulit

125gm tepung pulut

100gm ubi keledek

2 sudu besar minyak

Air secukup nya

Warna hitam secukup nya






1. Campurkan semua bahan2 dan uli hingga lembut dan bentuk bulat-bulat.

2. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan,ambil sebiji doh,leperkan dan letak sebiji  inti  dan salut doh sehingga menutup inti. Masukkan ke dalam acuan  ang koo  dan tekan perlahan2 dan padat2 kan.

3. Ketuk keluar doh tadi dan letak atas daun pisang yang dipotong kecil.

3. Kukus hingga  7-8 minit.guna api yang kecil. Keluar dan sapu dengan minyak.






No comments: