VADAI KACANG HIJAU
1 cawan kacang hijau tanpa kulit,rendam
4-5 jam
1 sudu teh jintan manis
2 cm halia
1 cawan ubi kentang,rebus sampai,empuk,buang kulit dan lecek tapi jangan sampai lembik
1 sudu tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 biji bawang besar,hiris halus
2 tangkai chili hijau,hiris halus
1 tangkai daun kari,hiris halus
3 tangkai daun ketumbar,hiris halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh jintan putih
Garam secukup rasa
Minyak untuk mengoreng
1. Blend kacang hijau,halia dan jintan manis dengan sedikit air menjadi pes. Jangan cair sangat nanti tak boleh bentuk.
2. Campurkan dengan semua bahan lain. Kacau rata. Panaskan minyak. Ambil sedikit adunan dan bentuk macam vadai dan masuk ke dalam minyak. Tangan kena basah baru boleh bentuk. Goreng sampai masak. Toskan atas kertas. Boleh di hidang dengan sos chili. Selamat mencuba
2 comments:
wahhh... nampak begitu sedapp... boleh cuba ni one day.. tq for the nice recipe..
memang nampak menyelerakan... there's this girl named Jay yang selalu buatkan I this vadai when we're working in an Architect Firm. Biasanya kalau nasi sejuk ada balance in her kitchen, dia akan buatkan.. and it's always amazes me whenever makan vadai, at least I kena makan 3 keping baru puas.. hehe
Post a Comment