TERUNG MASAK KERSIK
500 gm terung bulat,potong
20 gm asam java,diperah dengan 11/2 cawan air dan tapis
2 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Sedikit sebuk perasa,jika suka
Minyak
Untuk di-kisar lumat
80 gm kelapa parut,disangai
20 gm gajus
5 ulas bawang merah
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu the jintan putih
Bahan2 tumis:
A
1 sudu teh biji sawi
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
1 tangkai daun kari
B
1 biji bawang besar
C
4 ulas bawang putih,tumbuk lumat
2 cm halia,tumbuk lumat
1. Panaskan minyak dan masukan A tumis sebentar,masuk B tumis sampai nak perang. Masuk C tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.
2. Masukkan pes kisar dan kacau rata,tuangkan air asam dan kacau rata. Masukkan terung,garam dan gula secukup rasa. Kecilkan api dan tutup kuali kacau sekali sekala sampai kuah kering sedikit dan terung masak.
No comments:
Post a Comment