DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, September 24, 2014

KUIH LAPISKUIH LAPIS
160 gm gula,kisar menjadi
serbuk

190 gm tepung beras

125 gm tepung tang  meen

2 sudu makan tepung gandum

5 cawan santan,saya blend kelapa parut dengan 1 helai daun pandan. Dan tapis.

1/4 sudu teh garam

Warna

1 tin 4 segi 8 inchi

1. Panaskan pengukus.

2. Dalam satu mangkuk besar campurkan tepung tang meen,tepung beras,tepung gandum,garam,gula dan santan gaul sebati. Tapiskan ke dalam bekas lain agar adunan sebati.

3. Bahagikan kepala 2 bekas. satu bekas 4 cawan dan 1 bekas 3 cawan. Warna ikut suka.

4. Letakkan tin dalam pengkukus. Tuangkan satu cawan  adunan dan kukus selama 7-10 minit. Ulang proses hingga lapisan terakhir.

5. Setelah siap keluarkan daripada pengkukus dan sejukkan. 

3 comments:

Manis Hidup said...

Nice blog..saya blog walking here, follow my blog ye http://penggunapengkaji.blogspot.com/

TQ

Rose Azadir said...

Hi, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Along Wanie said...

Hi sir..

It is a nice blog. I love cooking, so when I'm searching about truly Indian recipes, I found out about your blog. Seems that you haven't updated your blog for a long time. I'm waiting for your next post sir. really appreciates your sharing regarding the Indian cuisine's recipes. Thank you.