DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, November 12, 2014

SAMBAL TELUR PECAH



Bahan kisar
 
10  tangkai cili kering

1 cm halia

1 biji bawang besar 

3 ulas bawang putih

1 ½ cm belacan 
30 gm ikan bilis 

     *****

4  biji telur ayam 
4-5 sudu makan minyak masak 
1-2 sudu makan air asam java
Garam,gula dan serbuk perasa secukup nya

1. Panaskan minyak di dalam kuali 

2. Setelah minyak agak panas, tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau sentiasa sehingga hampir garing. 

3. Masukkan air asam jawa secukupnya dan kacau lagi sehingga terbit minyak. 

4. Pecahkan telur satu persatu di dalam sambal. Jangan kacau dahulu, tunggu sehingga telur putih separuh masak
.
5. Kacau sambal berkenaan dengan berhati-hati. Pastikan kuning telur tidak pecah. 

6. Masukkan garam dan perasa secukupnya (jika tidak suka guna perasa, boleh digantikan dengan gula) 

7. Setelah kuning telur masak dan disesuaikan dengan rasa, bolehlah diangkat.


1 comment:

Melati Putih said...

Dear Madam,

While bloghopping, I came across your blog. Very interesting. I may try some of your Malay traditional recipes one day.

BMalaDear Madam,

while bloghopping, I came across your blog. Very interesting. I may try some of your Malay traditional recipes one day.

Btw, please allow me to point out your Malay grammar so it will look better and "friendlier" ;)

It should be MASAKAN (noun, food). But when you add another K which is masaKKan (cooked) then it becomes a verb.

Surely you do not want to cook Malaysia or Malay, Chinese and Indian but you just want to cook Malay, Chinese and Indian food...

My twocents worth.

Thousands apology Madam!