Wednesday, November 12, 2014

SAMBAL TELUR PECAH



Bahan kisar
 
10  tangkai cili kering

1 cm halia

1 biji bawang besar 

3 ulas bawang putih

1 ½ cm belacan 
30 gm ikan bilis 

     *****

4  biji telur ayam 
4-5 sudu makan minyak masak 
1-2 sudu makan air asam java
Garam,gula dan serbuk perasa secukup nya

1. Panaskan minyak di dalam kuali 

2. Setelah minyak agak panas, tumis bahan-bahan yang telah dikisar. Kacau sentiasa sehingga hampir garing. 

3. Masukkan air asam jawa secukupnya dan kacau lagi sehingga terbit minyak. 

4. Pecahkan telur satu persatu di dalam sambal. Jangan kacau dahulu, tunggu sehingga telur putih separuh masak
.
5. Kacau sambal berkenaan dengan berhati-hati. Pastikan kuning telur tidak pecah. 

6. Masukkan garam dan perasa secukupnya (jika tidak suka guna perasa, boleh digantikan dengan gula) 

7. Setelah kuning telur masak dan disesuaikan dengan rasa, bolehlah diangkat.


1 comment:

Melati Putih said...

Dear Madam,

While bloghopping, I came across your blog. Very interesting. I may try some of your Malay traditional recipes one day.

BMalaDear Madam,

while bloghopping, I came across your blog. Very interesting. I may try some of your Malay traditional recipes one day.

Btw, please allow me to point out your Malay grammar so it will look better and "friendlier" ;)

It should be MASAKAN (noun, food). But when you add another K which is masaKKan (cooked) then it becomes a verb.

Surely you do not want to cook Malaysia or Malay, Chinese and Indian but you just want to cook Malay, Chinese and Indian food...

My twocents worth.

Thousands apology Madam!