DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, October 17, 2015

KARI AYAM
KARI AYAM

500 gm ayam,dipotong kecil2,gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam peram ½ jam.

2 biji ubi kentang di potong 4

2 biji tomato,di potong 4

41/2 cawan (cawan 250ml) air atau pun santan cair

60 gm serbuk kari daging

1 s/m serbuk chili

1 s/t serbuk garam masala,jika ada

2 s/m  pes halia

2 s/m pes bawang putih

Garam secukup rasa

Daun ketumbar untuk di tabur

Bahan tumis

2 batang kayu manis

2 tangkai bunga lawang

2 tangkai daun kari

8 ulas bawang merah,dihiris halus

3-4 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes halia/bawang putih tumis hingga hilang bau halia.

2.    Masukka serbuk kari,serbuk chili dan garam masala dan kacau rata masukkan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.

3.    Masakkan ayam,ubi dan tomato kacau rata. Tuangkan air atau pun santan cair kacau rata. Dan biarkan sampai mendidih. Mereneh hingga ayam dan ubi masak. Taburkan daun ketumbar dan tutup api.


No comments: