CHUTNEY
KELAPA
125 gm
kelapa parut putih
¼ cawan (20
gm) potukadalai atau pun gajus
5 ulas
bawang merah,potong
2 ulas
bawang putih
100 gm
tomato,cencang
5-6 tangkai
chilie kering,buang biji nya
2 cm halia,cencang
Sedikit air
suam
1 s/m garam
1 s/m gula
Bahan
tumis (A)
2-3 s/m
minyak
½ s/t biji
sawi
½ s/t
ulutham paruppu
2-3 tangkai
daun kari
Bahan
tumis (B)
2-3 s/m
minyak
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
2 tangkai
chili kering
2 tangkai
daun kari
1.
Panaskan
minyak dan masukkan bahan tumis (A) sampai wangi. Masukkan bawang,bawang puith
dan halia tumis hingga bawang menjadi layu. Masukkan semua bahan2 lain dan
tumis hingga naik wangi. Sejukkan sebelum kisar.
2.
Kisar
semua bahan tumis hingga lumat dengan air. Air tu masuk sedikit demi sedikit.
Jika suka pekat kisar dengan sedikit air kalau suka cair kisar dengan air
secukup nya. Selepas kisar tuang kedalam mangkuk.
3.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis(B) hingga naik wangi tuang kedalam chutney dan
kacau rata. Boleh di hidangkan.
Note: ini resipi chutney merah. Untuk chutney putih Tomato di gantikan
dengan sedikit asam java dan chilie kering digantikan dengan chilie hijau.
No comments:
Post a Comment