RASAM
IKAN
400 gm
ikan,ikut suka lah nak pakai ikan apa pun.
41/2 cawan
air
30-40 gm
asam java,atau secukup rasa sendiri,di-ramas dengan air dan tapis.
2 biji
tomato,dipotong empat
Sedikit daun
ketumbar untuk ditabur
Garam
secukup rasa
½ cube ikan
jika suka,saya tak pakai
Bahan
tumbuk
7 ulas
bawang putih
3 ulas
bawang merah
1 s/t jintan
putih
1 s/t lada
hitam
½ s/t serbuk
kunyit
¼ s/t serbuk
asafoetida,jika ada
Bahan
tumis
1 s/t biji
sawi
1 s/t
ulutham paruppu
3-4 tangkai
chili kering,dipotong
2 tangkai
daun kari
1 s/m minyak
1.
Masuk
bahan tumbuk kedalam air asam dan kacau rata,ketepikan.
2.
Panaskan
minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi.
3.
Tuangkan
air asam kedalam dan kacau rata,masuk ikan dan buah tomato dan kacau rata.
4.
Biarkan
mendidih dan biar ikan sudah masak masuk garam dan daun ketumbar. Hidang dengan
nasi.
Nota: sedap jika dimasak dengan kepala ikan merah.
No comments:
Post a Comment