DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Sunday, April 10, 2016

PANCHA MIRUTHAMPANCHA MIRUTHAM

Resipi saya dari Majalah SAJI

100 gm buan nenas

100 gm buah nangka

100 gm buah mempelam,buang kulit

100 gm buah apple hijau,dibuang kulit

100 gm buah kurma,buang biji nya

500 gm pisang

½ cawan gula perang (saya guna chap bintang )Tumbuk halus

1 sudu ghee cair

2 sudu makan madu

1 sudu serbuk buah pelaga

1.    Masukkan buah,mempelam,nenas,apple, kurma,nangka,gula perang dan madu ke dalam blender masuk ¼ cawan air suam dan blend sampai hancur buah2 tapi jangan sampai lumat.

2.    Tuangkan ke dalam mangkuk dan masuk pisang dan lecek dengan tangan sampai pisang hancur kacau dengan ghee dan serbuk pelaga sampai sebati. Sejuk dalam peti ais dan hidang sejuk. Hiaskan dengan potongan buah buahan