Tuesday, April 12, 2016

PUTU TEPUNG ATTA



PUTU TEPUNG ATTA

250 gm tepung atta

Air atau pun santan secukup nya

Gula perang

60-100 gm Kelapa parut putih

2-3 helai daun pandan,jika suka

Garam secukup rasa

1.    Tepung atta di goreng tanpa minyak hingga naik wangi.

2.    Sejukkan. Campur garam dalam air atau pun santan.

3.    Renjiskan (sprinkle) sedikit air atau pun santan sedikit demi sedikit dalam tepung dan ramas(rub in).

4.    Hingga menjadi adunan yang lembab dan berderai bukan doh

5.    Panaskan air dalam pengukus dan bila sudah mendidh.Lapiskan dulang pengukus dengan kain dan masuk adunan tepung tadi dan daun pandan kukus selama 10 minit.

6.    Keluarkan dan sejukan,renjiskan lagi dengan santan atau pun air biar lembab semula. Campurkan kelapa parut. Dan kukus sekali lagi.

7.    Keluarkan dan campur dengan gula perang secukup rasa. Hidangkan dengan teh atau pun kopi.

Nota: Jika ada periuk buat putu macam saya ini guna untuk kukus kali yang kedua nya sahaja. Tepung atta yang saya pakai ini tepung tulen saya pergi kisar biji gandum dikedai tempat orang kisar beras (Mill). Bila kita pakai tepung tulen lebih wangi tepung nya. Kena pandai ramas tepung tu pasal putu ini kena berderai.