DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Sunday, July 10, 2016

BEEHOON GORENGBEEHOON GORENG

400 gm beehoon,direndam sampai lembut,tuskan

70 gm chilie hijau,dihiris

200 gm bawang besar,dihiris

40 gm bawang putih,ditumbuk

50 gm ikan bilis,tumbuk kasar

1 s/m ulutham paruppu*

½ s/m biji sawi

4 tangkai daun kari

¼ cawan minyak

3 cawan air

4 biji telur,digoreng hancur

Garam dan perasa secukup rasa

*Boleh di beli dikedai runcit orang india.

1.    Panaskan minyak dan tumis ulutham paruppu,biji sawi,bawang besar,bawang kecil dan daun kari hingga bawang menjadi perang.

2.    Masukkan ikan bilis dan goreng sebentar. Tuangkan air masak garam dan perasa dan biarkan hingga mendidih.

3.    Masukkan beehoon dan kacau sebati. Masuk telur dan gaul hingga air kering dan beehoon masak. Hidangkan dengan sos chilie.


No comments: