Tuesday, December 27, 2016

APAM MEKAR



APAM MEKAR

220 gm tepung gandum,diayak

200 gm gula caster

2 biji telur

1 cawan ais cream soda

1 s/t ovalett

1 s/t vanilla essence

Pewarna kesukaan

Paper cups

1.    Pukul telur dan gula dengan hand beater sampai gula hancur dan gebu.

2.    Masukkan ovalett dan pukul lagi hingga putih dan gebu

3.    Campur vanilla dan masukkan ais cream soda kacau rata dan pukul sampai sebati.

4.    Ambil sedikit adunan dan bahagi 3 warnakan dengan 3 warna ketepikan.

5.    Masukkanadunan ke dalam paper cup dan tuangkan sedikit dari pada adunan yang berwarna ke atas adunan tanpa warna

6.    Kukus selama 10 mini dengan api yang sederhana




1 comment:

Nooriah Abdullah said...

wah apam mekar yg cantik ni chef
boleh lah kaknoor try lepas ni