DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Saturday, December 31, 2016

BOONDI LADOO



BOONDI LADOO

500 gm tepung kacang kuda

¼ cawan tepung beras

¼ s/t soda bicarbonate

¼ warna kuning

11/2 s/m ghee

2 cawan air,atau secukup nya.

Minyak untuk mengoreng

1 sudu besar yang berlubang kecil2

Bahan2 sampingan:

60 gm gajus,digoreng dan potong kecil2

60 gm kismis,dipotong kecil

1 s/t serbuk buah pelaga

6 kuntum bunga cengkih,ditumbuk

1.    Campur dan ayak bahan kering,masuk dalam mangkuk

2.    Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau menjadi batter yang tak cair tak pekat. Masuk ghee dan warna kacau rata.

3.    Panaskan minyak,pegang sudu berlubang 3-4 inci di atas paras minyak. Tuang adunan ke atas sudu berlubang.

4.    Adunan akan meleleh dengan sendiri nya kedalam lubang sudu dan menjadi ia seperti titisan,titisan adunan ini akan kembang bulat kecil2.

5.    Bila warna bertukar keemasan dan agak ranggup,keluarkan dan tapiskan minyak dengan kertas tissue. Buat semua sampai habis. Ketepikan.

Untuk sirup gula:

750 gm gula

2 cawan air

1.    Campurkan gula dan air dalam kuali masak hingga gula cair dan masak hingga menjadi sirup masak dengan api yang kecil.

2.    Sediakan satu piring kecil dengan sedikit air. Titiskan sedikit air sirup kedalam air jika sirup menjadi bola dan tak cair dalam air.

3.    Tutup api dan masukkan boondi yang telah digoreng tadi dengan bahan sampingan kacau rata dan biarkan suam.

4.    Sapu tangan dengan sedikit minyak sapi dan ambil sedikit adunan dan bentukan bulat2 dengan kemas. Dan biarkan sejuk.
















No comments: