DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Thursday, January 19, 2017

LAKSA MIXTURE



LAKSA MIXTURE

250 gm laksa kering,dipatahkan

200 gm kacang tanah

100 gm emping nasi

4 tangkai daun kari

Minyak untuk goreng

Untuk buat masala

½ cube ayam

3 s/m gula

1 s/t garam

4 tangkai daun kari,digoreng dan sejukkan

1/2 s/m serbuk chilie

2 s/t serbuk amchur*jika ada

2 s/t serbuk chat masala*jika ada

Kisar semua bahan masala menjadi serbuk dan ketepikan.

1.    Panaskan  minyak dan goreng laksa,kacang dan emping berasingan hingga menjadi sedikit perang ketepikan.

2.    Bila sudah sedikit sejuk campur serbuk masala dan gaul sebati.

3.    Masukkan daun kari yang sudah digoren tadi dan gaul sebati,

4.    Simpan tin kedap udara. Boleh dihidang dengan teh atau pun kopi.

*Serbuk amchur dan serbuk chat masala tak ada jual di Malaysia. Kalau di Singapore ada jual dekat little India. Serbuk amchur ini serbuk buah mangga di rasa masam. Jika tak ada tak payah campur.






No comments: