UPAM
BERAS
200 gm
beras,rendam 10 mint lepas tu tapis dan keringkan sedikit. Kisar menjadi tepung tapi kasar ( ini kena pandai
tak boleh kisar halus) . Ketepikan.
100 gm
kelapa parut putih.
1 biji
bawang besar,dipotong halus.
1cm
halia,dicencang
50ml minyak*
2 s/t minyak
kelapa*
2 s/t ghee*
11/2 s/t
kadalai paruppu
1 s/t biji
sawi
11/2 s/t
ulutham paruppu
2 tangkai
daun kari
½ s/t serbuk
asafetida
2 tangkai
chilie kering,dipotong
2 tangkai
chilie hijau,dipotong
Garam
secukup rasa
Sedikit gula
jika suka
550ml air
1.
Panaskan
minyak dalam periuk pressure cooker dan masuk bahan * tumis sebentar. Masuk
bawang,halia,chilie kering,chilie hijau dan daun kari. Bila bawang menjadi
sedikit perang masuk kelapa dan serbuk asafetida kacau sebati.
2.
Dan
tuangkan air and kacau rata. Bila air mendidih masukkan garam dan gula kacau
rata dan masukkan tepung beras sedikit demi sedikit dan kacau selalu sampai
sebati.
3.
Tutup
periuk pressure cooker dan masak hingga satu whistle buka periuk selapas 15
mint. Kacau rata dan hidangkan dengan the atau kopi panas.
No comments:
Post a Comment