DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, October 24, 2017

PISANG MUDA GORENG KELAPAPISANG MUDA GORENG KELAPA

500 gm pisang muda,buagkan kulit yang hijau sahaja. Dan rebus hingga masak( tapi jangan sampai lebik) sejukkan dan potong  cube.

150 gm kelapa,parut

100 gm bawang,dihiris halus

4-5 tangkai chilie kering,dipotong

5 ulas bawang putih,di tumbuk kasar

2 tangkai daun kari

4-5 s/m minyak

1       s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

1 s/t jintan manis

1 s/t gula 

Garam secukup rasa

Se cubit asafetida

1.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi,ulutham paruppu,jintan manis,bawang , bawang putih,chilie  dan daun kari hingga naik wangi.

2.    Masukkan serbuk asafetida,gula dan garam dan masuk ¼ cawan air.

3.    Kacau rata dan masakkan pisang dan goreng hingga kering. Last masuk kelapa kacau sebati  dan goreng . tutup api. Hidangkan dengan nasi.
No comments: