DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, January 9, 2018

BUNGA JANTUNG PISANG GORENG RANGUP



BUNGA JANTUNG PISANG GORENG RANGUP

100 gm bunga pisang,buang yang dua benda tu ( macam dalam gambar tu) basuh dan keringkan.

½ cawan tepung kacang kuda

½ cawan tepung beras

1 s/t jintan manis,ditumbuk

½ s/t serbuk chilie

1 s/t serbuk chicken stock

½ s/t serbuk asafoetida

Garam secukup rasa

Minyak untuk goreng

1.    Campurkan tepung beras,tepung kacang kuda,jintan putih,serbuk chilie,serbuk chicken stock,asafetida dan garam dalam mangkuk.

2.    Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi batter yang pekat.

3.    Panaskan minyak. Masukkan bunga pisang kadalam batter dan gual sebati. Bila minyak sudah panas masukkan bunga pisang satu demi satu kedalam minyak dan goreng hingga garing.

4.    Bila sudah goreng semua nya. Letak atas bekas tahan microwave dan musuk kedalam oven dan microwave 1 mint. Keluarkan dan microwave sekali lagi 1 mint. Keluarkan dan biarkan sejuk. 

Nota: bila masa microwave kena jaga kalau tidak dia akan hangus. Process microwave ini untuk menjadi lebih rangup. Tak microwave pun tak apa.
Bunga pisang yang saya guna ini tak pahit.  






No comments: