DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Sunday, January 21, 2018

KOOTU KUBISKOOTU KUBIS

500 gm kubis, basuh dan keringkan dulu baru dipotong halus

½ cawan kacang dhal,direndam 2-3 jam

¼ cawan kacang kadalai parupu,direndam 2-3 jam dan direbus hingga masak tapi jangan sampai hanchur.

5 ulas bawang putih*

1 s/t jintan putih*

1 inci halia,ditumbuk kasar*

2 cawan air*

1 s/t serbuk jintan putih

¼ s/t serbuk kunyit

1 cawan santan

Garam secukup rasa

1 s/t gula

Bahan tumis:

1 biji bawang besar,di-hiris  halus

4 tangkai chilie kering,dipotong

1 s/t biji sawi

1 s/t urad dhal

3 tangkai daun kari

21/2 s/m minyak

1.    Masukkan kedalam periuk cooker  dengan bahan2 tanda* dengan 2 cawan air masak sampai kacang empuk.

2.    Masukkan  kacang kadalai paruppu,  santan,serbuk kunyit dan serbuk jintan putih kacau dan masak hingaa sedikit pekat. Masukkan kubis dan garam kacau rata dan kecilkan api.

3.    Panaskan minyak dalam kuali lain dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Tuangkan kedalam kubis dan kacau rata masak hingga kubis masak.
1 comment: