200 gm
tepung gandum,diayak
50 gm gula
aising,diayak
110 gm
mentega
1 biji
kuning telur
1 s/m
vanilla essence
Secubit
garam
1. Campurkan tepung,gula dan garam dan
gaul ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur dan vanilla
essence gaul menjadi doh. Jika adunan kering campurkan sedikit air.
3. Balutkan doh dan biar ia rehat. Ambil
sedikit pastry dan tekan dalam acuan tart supaya menutup bentuk acuan
keseluruhannya sama tebal.
4. Bakar dalam 180c selama 15 minit atau
sampai elok kuning nya. Sejukkan.
Untuk
inti nya:
400 ml susu
segar50 gm gula
50 gm tepung
jagung
Secubit
garam
1 biji
kuning telur
½ s/m
mentega
1 s/m
vanilla essence
Buah
strawberris,kiwi,peaches dan buah anggur atau pun buah pilihan mengikut selera
sendiri
1. Asingkan
½ cawan susu dan campurkan dengan tepung jagung dan kuning telur kacau sebati.
2.Masak susu
dengan gula dan secubit garam hingga mendidih. Tuangkan susu campuran tepung
jagung dan kuning telur ke dalam susu dan kacau rata sampai pekat. Tutup api.
3.Masukkan
mentega dan kacau rata. Tuangkan vanilla dan kacau rata. Biarkan sejuk.
4.Masukkan
ke dalam piping bag dan picitkan adunan kastard ke dalam tart crust. Susun
buah2an pilihan.
No comments:
Post a Comment