DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, May 21, 2013

SOTHI PETOLA UDANG
SOTHI PETOLA UDANG


500 gm petola

300 gm udang

2 biji tomato

600 ml santan cair

250 ml santan pekat

Garam dan sedikit gula

Bahan kisar

1 biji bawang besar

20 gm bawang putih

20 gm halia

20 gm kunyit hidup

1 sudu makan jintan manis

Bahan tumis

1 big bawang besar,hiris halus

2-3 cili merah atau hijau

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

1 sudu teh biji sawi

1 sudu teh jintan manis

3 sudu besar minyak


1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga bawang menjadi perang. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.

2. Masukkan petola dan tomato kacau rata dan tuangkan santan cair. Biarkan sampai petola 1/2 masak. Masukkan garam dan gula kacau rata.

3. Masukkan udang dan masak sebentar. Masukkan santan pekat kacau rata. Biarkan mendidih. Hidangkan dengan nasi.
.
 

No comments: