Sunday, May 15, 2016

KARI TEMPEH



KARI TEMPEH

250 gm tempeh,di potong cube dan goreng,ketepikan

300 gm ubi kentang,dipotong 4

150 gm kacang panjang,potong 3cm panjang

150 gm tomato,dibelah 4

3 s/m serbuk kari daging

4 cawan santan cair

1 cawan pekat

Garam,gula dan perasa seckup nya

Bahan kisar

10 tangkai chilie kering,buang biji dan rendam

5 batang serai,dicencang

3cm lengkuas,dicencang

5 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

2cm halia

1 s/t serbuk chilie

Bahan tumis

4 kuntum bunga cengkih

2 kuntum bunga lawang

2 batang kayu manis

2 tangkai daun kari

¼ cawan minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga naik wangi dan masuk bahan kisar dan serbuk kari dan kacau rata tumis hingga naik minyak.

2.    Masukkan ubi dan tomato kacau dan tuangkan santan cair dan kacau rata dan biarkan sampai mendidih. Bila ubi sudah masak masukkan tempeh dan kacang panjang kacau rata dan tuangkan santan pekat.

3.    Biarkan mendidih dan bila kacang sudah ½ masak masukkan garam,gula dan perasa kacau dan tutup api. Hidangkan dengan nasi.

Nota: Kari ini lebih sedap jika di campurkan dengan udang atau pun ikan bilis.  




3 comments:

Nooriah Abdullah said...

terimakasih chef dah ada resepi lengkap utk kari tempeh ni
dah cukup bahan mesti nak buat
tak sabar rasa nya nak mencuba

Thyaga Rajan said...


Thank you Nooriah boleh try campur udang sedap

Nooriah Abdullah said...

ya chef udang senang pulak dpt kat nottingham ni
cuma tempe tu belum lagi terjumpa..
soon lah akan cuba resepi ni chef