Thursday, September 5, 2013

KEK COKLAT MOIST



KEK COKLAT MOIST

120 gm tepung gandum*

1 sudu teh double action baking powder*

1/2 sudu teh soda bikarbonat*

40 gm serbuk koko*

2 sudu makan susu tepung

140 gm gula perang

1 sudu teh vanilla

1/2 cawan minyak jagung

11/4 cawan air sejuk dari peti sejuk

Secubit garam

1 susu teh cuka

1. Alas,gris dan taburkan sedikit tepung ke dalam tin bulat berukuran 15 cm.

2. Panaskan ketuhar 160 c.

3. Ayak sekali bahan2 yang ber tanda *

4. Campurkan  tepung yang sudah di ayak,gula,garam dan susu tepung kacau rata.

5. Tuangkan air sejuk,minyak dan vanilla kacau dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.

6. Last sekali masukan cuka dan terus campur sebati dan tungkan ke dalam Loyang dan bakar selama 40 mint. Atau hingga masak.

TOPPING

1/2 cawan susu pekat

1/2 cawan serbuk koko

1/2 sudu makan mentega

1 sudu makan air

Campurkan semua bahan diatas dan masak secara double boiler bila sudah pekat sedikit boleh curah ke atas kek.











 

No comments: