DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Tuesday, June 23, 2015

MASALA BUNGA KUBIS

 
MASALA BUNGA KUBIS
 
300 gm bunga kubis
 
1 big tomato,sederhana besar,di-cengcang
 
1/3 cawan santan pekat
 
1/3 cawan air
 
1 s/m serbuk sambar ( ada jual di kedai india ) jika tak dapat boleh
di-ganti dengan serbuk kari daging
 
Garam secukup rasa
 
2 cubit gula atau serbuk perasa
 
Bahan tumis:
 
2 biji bawang sederhana besar,di-hiris lalus
 
3 ulas bawang putih,di-tumbuk kasar
 
1-2 tangkai daun kari
 
1/2 s/t biji sawi
 
1/2 s/t jintan manis
 
3-4 s/m minyak
 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga bawang menjadi perang. Masuk tomato and tumis hingga naik minyak. Masukkan serbuk sambar dan kacau hingga naik minyak
 
2. Masuk bunga kubis,santan,air,garam dan 2 cubit gula kacau rata. Tutup kuali dan biarkan masak kacau selalu. Masak hingga kuah jadi pekat dan kering dan kubis masak.
 
 
Nota: Boleh juga kalau nak campur udang atau pun ikan bilis.
No comments: