Sunday, October 4, 2015

PULUT TAI TAI




PULUT TAI TAI

400 gm beras pulut,rendam semalam atau 6 jam

1 s/t garam

150 ml santan pekat

150 ml santan cair

2 helai daun pandan

15 kuntum bunga telang kering,direndam dengan sedikit air panas.

1 tin kaya

1.    Basuh pulut dan tuskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Masuk santan cair dan garam biar menutup beras pulut masuk daun pandan.

2.    Kukus selama 20 minit. Lepas itu campur santan pekat dan kukus lagi sampai masak.

3.    Bagi 2 satu bahagian di campur dengan jus bunga telang menjadi biru  biarkan sejuk. Sapu minyak dalam acuan kuih ayu masuk sedikit pulut putih dan sedikit pulut biru dalam acuan tekan sampai padat.

4.    Keluarkan dari acuan dan letak atas daun pisang. Masukkan kaya ke dalam lubang atas nya.














1 comment:

Unknown said...

cantiklah chef pulut ni dua warna
boleh try nanti