THANI SAARU SAYUR MERANTI
½
cawan kacang dhal,direndam 6 jam dan direbus hingga betul2 empuk dengan sedikit
air atau pun di pressure cook hingga empuk jangan berbiji-biji. Dilecek
150
gm sayur meranti
1
biji buah tomato,dicencang
25
gm ikan bilis
60
gm bawang besar,dihiris halus
30
gm bawang putih,tumbuk kasar
4
½ cawan santan cair
½
cawan santan pekat
Garam
secukup rasa
Bahan tumis:
2
s/m minyak
1
s/t biji sawi*
1
s/t jintan putih*
1
s/t ulutham paruppu*
3
tangkai chilie hijau atau pun chilie kering,dipotong
1
s/t serbuk kunyit
1
s/t serbuk jintan putih
1. Panaskan minyak dan masuk
bahan * kacau rata. Masuk bawang besar,bawang putih dan chilie tumis
hingga bawang menjadi perang.
2. Masukan serbuk jintan dan
serbuk kunyit kacau rata dan terus masuk kacang dhal,buah tomato,ikan bilis dan
santan cair kacau rata dan biarkan mereneh dengan perlahan hingga mendidih
kacau selalu.Masak hingga 2-3 mint. Dan masuk sayur dan santan pekat . Bila ia
mendidih tutup api. Hidangkan dengan
nasi berlauk sambal ikan bilis.
Nota: Sayur meranti boleh di ganti dengan daun turi,sawi atau
pun cekar manis.
1 comment:
sedapnya chef
Post a Comment