AYAM GORENG
GAJUS
500 gm
ayam,potong kecil2
150 gm
gajus,goreng dan ketepikan
20 tangkai
chilie kering,potong
3 ulas
bawang putih,cencang
2 s/m minyak
¼ cawan air
Bahan
perap: (A)
1 s/t kicap
cair
1 s/t sos tiram
1 s/t jus
halia
½ s/t minyak
bijan
¼ s/t garam
2 s/m air
2 s/t tepung
jagung
Campur
sekali dalam mangkuk(B)
1 s/t kicap
cair
1 s/t sos
tiram
1 s/t jus
halia
1 s/m sos
worcestershire’s
1 s/t minyak
bijan
1 s/m kicap
pekat
2 s/t gula
1.
Perap
ayam dengan bahan A selama ½ jam.
2.
Panaskan
minyak dan tumis bawang putih hingga perang.
3.
Masuk
chilie dan kacau rata
.
4.
Masuk
ayam dan bahan B kacau rata dan tuangkan air.
5.
Kacau
rata dan tutup kuali dengan tudung dan biarkan hingga ayam masak. Kacau selalu.
6.
Masukkan
gajus dan kacau rata. Hidangkan panas dengan nasi.
No comments:
Post a Comment