Tuesday, February 16, 2016

BIRYANI SEMIYA




BIRYANI SEMIYA

454 gm semiya,panaskan air dan bila air mendidh masuk semiya dan rebus sampai lembut toskan. Semiya ini boleh di beli di kedai runcit india.

200 gm daging kambing vegetarian, dipotong kecil2 ( boleh di ganti dengan ayam atau pun daging lembu and di hiris nipis.

2 biji tomato,dicencang

1 biji lada bengala kuning,dipotong kecil2

1 biji lada bengala hijau,dipotong kecil2

2 tangkai chili merah,dihiris

½ cawan daun pudina,dicencang

1 s/m pes halia

1 s/m pes bawang putih

1 biji bawang besar,dihirs halus

1 s/t serbuk chili

1 s/t serbuk ketumbar

1 s/t serbuk kunyit

1 s/t serbuk biryani atau pun garam masala

½ cawan yoghurt

½ cawan air,Bila guna daging atau pun ayam  masuk lebih sikit air.

1 s/t jus limau nipis

3-4 s/m ghee atau pun minyak

Garam secukup rasa dan serbuk perasa

50 gm gajus untuk di tabur

1.     Panaskan minyak atau pun ghee masuk bawang dan goreng hingga wangi dan menjadi perang. Masuk pes halia/bawang putih tumis hingga hilang bau. 

2.     Masukkan tomato,chili merah dan sedikit air tumis hingga naik minyak masuk bahan serbuk dan kacau rata. Hingga naik minyak

3.     Masukkan yoghurt,daging,air garam dan serbuk perasa kacau rata dan masak hingga daging masak (masuk sedikit lagi air kalau tak cukup ) 

4.     Masakan lada bengala dan kacau rata. Masuk semiya dan daun pudina kacau rata hingga naik panas. Tutup api. Boleh di hidang.


 NOTA: Daging vegetarian ini dibuat dengan cendawan. Semiya ini dalam kotak cari yang ada 454gm atau pun 500gm. Ada jual di kedai runcit orang india. Bila saya masak ini saya lupa nak masuk daun pudina...hehe






No comments: