BIRYANI
SEMIYA
454 gm
semiya,panaskan air dan bila air mendidh masuk semiya dan rebus sampai lembut
toskan. Semiya ini boleh di beli di kedai runcit india.
200 gm
daging kambing vegetarian, dipotong kecil2 ( boleh di ganti dengan ayam atau
pun daging lembu and di hiris nipis.
2 biji
tomato,dicencang
1 biji lada
bengala kuning,dipotong kecil2
1 biji lada
bengala hijau,dipotong kecil2
2 tangkai
chili merah,dihiris
½ cawan daun
pudina,dicencang
1 s/m pes
halia
1 s/m pes
bawang putih
1 biji
bawang besar,dihirs halus
1 s/t serbuk
chili
1 s/t serbuk
ketumbar
1 s/t serbuk
kunyit
1 s/t serbuk
biryani atau pun garam masala
½ cawan
yoghurt
½ cawan
air,Bila guna daging atau pun ayam masuk
lebih sikit air.
1 s/t jus
limau nipis
3-4 s/m ghee
atau pun minyak
Garam
secukup rasa dan serbuk perasa
50 gm gajus
untuk di tabur
1. Panaskan minyak atau pun ghee masuk
bawang dan goreng hingga wangi dan menjadi perang. Masuk pes halia/bawang putih
tumis hingga hilang bau.
2. Masukkan tomato,chili merah dan sedikit
air tumis hingga naik minyak masuk bahan serbuk dan kacau rata. Hingga naik
minyak
3. Masukkan yoghurt,daging,air garam dan
serbuk perasa kacau rata dan masak hingga daging masak (masuk sedikit lagi air
kalau tak cukup )
4. Masakan lada bengala dan kacau rata.
Masuk semiya dan daun pudina kacau rata hingga naik panas. Tutup api. Boleh di
hidang.
NOTA: Daging vegetarian ini dibuat dengan cendawan. Semiya ini dalam kotak cari yang ada 454gm atau pun 500gm. Ada jual di kedai runcit orang india. Bila saya masak ini saya lupa nak masuk daun pudina...hehe
No comments:
Post a Comment