IDLI BIJI
SAGU BERTUMIS
250 gm
tepung beras
1 cawan nasi
½ cawan
kacang ulutham paruppu,direndam 5-6 jam
1 s/t garam
¼ s/t yis
1 cawan biji
sagu
1.
Blend
kacang,nasi,garam dan yis dengan 1 cawan ( kalau tak cukup tambah sedikit lagi
air ) air hingga lumat.
2.
Masuk
tepung beras dalam mangkuk tuangkan bahan blend dan kacau rata. Masukkan
sedikit lagi ayer dan buat menjadi batter yang pekat. Peram sampai kembang.
3.
Masak
2 litre air bila air dah mendidih masukkan biji sagu dan masak hingga biji sagu
jadi jernih.
4.
Tutup
api dan tuang 2 litre air lagi dan kacau rata. Tapis dan cuci 2 kali lagi
dengan air dan ketepikan.
5.
Bila
batter sudah betul2 kembang masuk biji sagu dan kacau rata. Untuk menumis nya.
Bahan untuk menumis nya:
2-3 s/m minyak
2 biji bawang besar,dihiris halus
3 cm halia,dihiris halus
2-3 tangkai chilie hijau atau chilie kering,dihiris
1 s/t biji sawi*
1 s/t jintan putih*
1 s/t ulutham paruppu*
2-3 tangkai daun kari,dipotong
¼ s/t serbuk asafetida,jika ada
Panaskan minyak dan masuk bahan* dan kacau rata. Masuk
bawang,chilie,halia dan daun kari tumis hingga bawang menjadi perang masuk
serbuk asafetida dan kacau rata terus tuang kedalam adunan batter dan kacau.
6.
Panaskan
periuk idili dan bila air sudah mendidih. Tuangkan batter kedalam bekas nya dan
kukus hingga masak. Hidangkan dengan chutney kelapa.
No comments:
Post a Comment