Sunday, February 7, 2016

IDLI BIJI SAGU




IDLI BIJI SAGU BERTUMIS

250 gm tepung beras

1 cawan nasi

½ cawan kacang ulutham paruppu,direndam 5-6 jam

1 s/t garam

¼ s/t yis

1 cawan biji sagu

1.    Blend kacang,nasi,garam dan yis dengan 1 cawan ( kalau tak cukup tambah sedikit lagi air ) air hingga lumat.

2.    Masuk tepung beras dalam mangkuk tuangkan bahan blend dan kacau rata. Masukkan sedikit lagi ayer dan buat menjadi batter yang pekat. Peram sampai kembang.

3.    Masak 2 litre air bila air dah mendidih masukkan biji sagu dan masak hingga biji sagu jadi jernih.

4.    Tutup api dan tuang 2 litre air lagi dan kacau rata. Tapis dan cuci 2 kali lagi dengan air dan ketepikan.

5.    Bila batter sudah betul2 kembang masuk biji sagu dan kacau rata. Untuk menumis nya.

Bahan untuk menumis nya:

2-3 s/m minyak

2 biji bawang besar,dihiris halus

3 cm halia,dihiris halus

2-3 tangkai chilie hijau atau chilie kering,dihiris

1 s/t biji sawi*

1 s/t jintan putih*

1 s/t ulutham paruppu*

2-3 tangkai daun kari,dipotong

¼ s/t serbuk asafetida,jika ada

Panaskan minyak dan masuk bahan* dan kacau rata. Masuk bawang,chilie,halia dan daun kari tumis hingga bawang menjadi perang masuk serbuk asafetida dan kacau rata terus tuang kedalam adunan batter dan kacau.

6.    Panaskan periuk idili dan bila air sudah mendidih. Tuangkan batter kedalam bekas nya dan kukus hingga masak. Hidangkan dengan chutney kelapa.




No comments: