DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, August 10, 2016

POLIPOLI

Bahan inti

125 kacang hijau tanpa kulit,disangai sampai menjadi sedikit perang.Rebus dengan air sampai betul2 empuk sejukkan dan lecek.

100 gm gula,atau secukup rasa

80 gm kelapa parut

½ s/t serbuk buah pelaga

1 s/m ghee

2 cubit garam

    Masuk semua bahan kedalam periuk dan tuangkan sedikit air dan masak dengan api yang kecil hingga menjadi pekat. Bila sejuk ambil sedikit inti dan bentukkan bulat2 ketepikan

Bahan kulit nya

300 gm tepung gandum

2 s/m ghee

Sedikit garam

Air secukup nya

Sedikit warna kuning, jika suka

Ghee untuk goreng 

Gaul ramas ghee dalam tepung  masukkan air sedikit demi sedikit  dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dengan kain basah dan biarkan selama 1 jam.

Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat leperkan dan masuk inti tutup inti dan bulatkan. Canai bulat. Panaskan kuali leper sapu dengan ghee dan goreng poli sampai perang di dua2 belah. Hidang panas dengan the atau pun kopi.

No comments: