Wednesday, August 10, 2016

POLI



POLI

Bahan inti

125 kacang hijau tanpa kulit,disangai sampai menjadi sedikit perang.Rebus dengan air sampai betul2 empuk sejukkan dan lecek.

100 gm gula,atau secukup rasa

80 gm kelapa parut

½ s/t serbuk buah pelaga

1 s/m ghee

2 cubit garam

    Masuk semua bahan kedalam periuk dan tuangkan sedikit air dan masak dengan api yang kecil hingga menjadi pekat. Bila sejuk ambil sedikit inti dan bentukkan bulat2 ketepikan

Bahan kulit nya

300 gm tepung gandum

2 s/m ghee

Sedikit garam

Air secukup nya

Sedikit warna kuning, jika suka

Ghee untuk goreng 

Gaul ramas ghee dalam tepung  masukkan air sedikit demi sedikit  dan uli hingga menjadi doh yang lembut. Tutup dengan kain basah dan biarkan selama 1 jam.

Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat leperkan dan masuk inti tutup inti dan bulatkan. Canai bulat. Panaskan kuali leper sapu dengan ghee dan goreng poli sampai perang di dua2 belah. Hidang panas dengan the atau pun kopi.





No comments: