DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, November 11, 2016

BATANG PISANG GORENG KELAPA
BATANG PISANG GORENG KELAPA

500 gm batang pisang,di potong cube dan rendam dalam air garam.

¾ cawan kelapa parut putih

30 gm udang kering,direndam dan tumbuk

1 s/t gula

Garam secukup rasa

2 biji bawang besar,di hiris halus

4 tangkai chilie kering,dipotong

4 ulas bawang putih,tumbuk kasar

1 s/t biji sawi

1 s/t ulutham paruppu

3 tangkai daun kari

3-4 s/m minyak

1.    Basuh batang pisang dan tuskan. Panaskan minyak dan tumis biji sawi dan ulutham paruppu. Masuk bawang,chili,bawang putih dan daun kari tumis hingga hilang bau bawang putih dan bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masuk udang kering dan kacau rata  goreng satu mint. Masukkan batang pisang dan kacau rata. Masukkan ½ cawan air dan kacau rata dan goreng hingga air kering.

3.    Masukkan gula dan kacau rata rasa dulu baru masuk garam. Kacau rata dan masuk kelapa parut kacau rata dan goreng hingga kering. Hidangkan dengan nasi.
No comments: