DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Wednesday, November 9, 2016

BIRYANI IKAN




BIRYANI IKAN

500 gm ikan tengiri,dipotong dan sapu dengan sedikit garam dan kunyit.

2 biji bawang besar,dihiris halus

1 biji tomato,dicencang

4 tangkai chilie hijau,dibelah

2 s/m pes halia bawang putih

1 cawan yoghurt

25 gm daun pudina,cencang

25 gm daun ketumbar

2 s/t serbuk chilie

11/2 s/m serbuk ketumbar

2 s/t serbuk jintan putih

2 s/t serbuk biryani

1 cube ikan bilis

1 s/t jus limau nipis

¼ cawan butter,cairkan

Garam secukup rasa

50 gm gajus,goreng dengan sedikit butter

50 gm kismis,goreng dengan sedikit butter

Untuk nasi:

300 gm beras biryani panjang,direndam ½ jam dan tuskan

3 cawan air panas di campur dengan ½ keping stock ikan bilis.

½ cawan susu sejat atau pun santan pekat

4 ulas bawang merah,dihiris halus

1 s/m pes halia bawang putih

3-4 s/m butter

2 batang kayu manis*

4 biji buah pelaga*

4 kumtum bunga cengkih*

2 tangkai bunga lavang*

1 helai daun bay*

Garam secukup rasa

Sedikit daun pudina dan daun ketumbar cengcang.

¼ cawan air dicampur dengan warna kuning.

Masak ikan:

1.    Panaskan butter dan goreng ikan angkat dan ketepikan. Dalam butter yang sama masuk bawang dan chilie hijau tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.

2.    Masukkan pes halia bawang putih tumis hingga hilang bau mentah. masuk rempah serbuk dan sedikit air tumis hingga naik minyak.

3.    Masukkan tomato dan cube ikan bilis tumis hingga sebati. Masuk yoghurt,daun pudina dan daun ketumbar kacau dan tumis hingga naik minyak. Masuk jus limau dan garam secukup rasa.

4.    Masuk ikan dan kacau rata jaga2 jangan bagi ikan hanchur. Ketepikan. Masak nasi.

Masak nasi:

1.    Panaskan butter dan tumis bahan* hingga naik wangi. Masuk bawang dan tumis hingga sedikit perang. Masuk pes halia dan tumis hingga hilang bau mentah.

2.    Masuk beras dan kacau rata. Tuangkan air dan susu kacau rata masak garam secukup rasa. Tuangkan ke dalam rice cooker dan masak hingga nasi masak.Tuangkan air warna kuning ditepi nasi dan biarkan sebentar.

3.    Bila nasi sudah masak lapis kan nasi dengan lauk ikan dalam periuk lain tabur gajus dan kimis. Lapis hingga habis. Tutup periuk dan simpan 1 jam sebelum hidang dengan raita.
 





No comments: