Sunday, September 16, 2012

APAM ORANG MATI






APAM ORANG MATI




150gm tepung beras

60gm nasi

60gm gula perang atau gula melaka

30gm serai,mayang

30gm lengkuas,cencang

30gm halia


1/2 sudu teh lada hitam,tumbuk

1/4 sudu teh yis

150 ml air,




1. Blend semua bahan2 di-atas dengan air sampai lumat kalau tidak cukup air tambah sedikit sahaja adunan mesti pekat.


2. Campur dengan 250 gm pisang yang di lecek. Kacau rata dan biarkan 5-6 jam sampai aduan betul2 kembang.




3.  Panaskan dan griskan kuali serabai atau kuali besi kecil. Tuangkan adunan ke dalam kuali  dan masak atas api perlahan hingga batter berbuih dan pecah buihnya.


4. Terbalikkan apam dan masak sebelahnya hingga perang. Sejukkan dan makan dengan kelapa yang di-gaul dengan garam.



..


No comments: