DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Friday, August 8, 2014

LADOO KACANG TANAH



LADOO KACANG TANAH

3 cawan kacang tahan goreng,buang kulit

1 sudu teh serbuk buah pelaga

1 cawan jaggery (gula Melaka india) boleh di beli di kedai runcit india. atau pun boleh di ganti dengan gula Melaka,tapi rasa lain sedikit.

1 cawan air

Sedikit minyak sapi,untuk di sapu kepada tangan.


1. Campur kan gula dan air dalam kuali masak dengan api yang kecil hingga gula cair. Sediakan sebuah piring kecil dengan air. Bila gula sudah dah sedikit pekat ambil sedikit dan tuangkan sedikit ke dalam air, kalau gula tak cair (seperti dalam gambar) Itu bermakna boleh di masukkan kacang.

2. Tutup api dan masukkan kacang dan serbuk buah pelaga kacau rata. Dan basahkan tangan dengan minyak dan ambil sedikit kacang dan bulat2 kan menjadi bola kecil. semasa kacang masih panas lagi. ( kena buat cepat2 sebelum kacang sejuk) Bila sudah habis semua kacang tadi. Biar kan kacang sejuk sebelum makan.









 



 

2 comments:

Rosdi Eunos said...

bila tengok ladoo ni.. teringat cerita K3G

aida aiman said...

Boleh share cara masak laddu