DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Thursday, August 20, 2015

NASI GORENG SARDINNASI GORENG SARDIN
 
1 cawan (250ml) beras basmathi jenis panjang. di masak ,lepas masak dapat 500gm nasi sejukkan
 
1 tin kecil ikan sardine ( 155gm) asingkan isi dan break into small pieces
 
1 biji bawang Holland,dihiris
 
1 tangkai chili hijau.dihiris
 
2-3 sudu makan air
 
1 s/t cuka atau jus limau nipis
 
3 s/m minyak
 
50 gm carrot atau kacang panjang
 
Garam dan perasa
 
Bahan tumbuk
 
1 s/t serbuk chili
 
3-4 tangkai chili padi jika suka pedas
 
1 cm belacan
 
2 ulas bawang merah
 
3 ulas bawang putih
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang,chili hijau dan bahan tumbuk hingga naik wang. Masuk ikan sardine ,air,cuka dan sos ikan sardin tumis hingga naik minyak.
 
2. Masuk garan dan serbuk perasa kacau rata dan tumis higga naik minyak. Masak nasi dan carrot kacau rata dan goreng  hingga sebati.
 
 
No comments: