DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Thursday, August 27, 2015

IDLI TEPUNG SUJI ( RAVA IDLI ) DAN CHUTNEY KACANG TAHAN


IDLI TEPUNG SUJI / CHUTNEY KACANG TANAH
 
1 cawan tepung suji,di goreng tanpa minyak hingga naik panas,ketepikan
 
1/3 cawan yoghurt
 
50 gm carrot,diparut
 
1 biji bawang besar,dihiris halus
 
1-2 tangkai chili hijau,dihiris halus
 
2 s/m daun ketumbar,yang dihiris halus
 
1 cm halia,tumbuk
 
1 cawan air atau pun secukup nya
 
Garam secukup rasa
 
1 pkt kecil eno biru
 
Bahan tumis:
 
1/2 s/t biji sawi
 
1/2 s/t jintan putih
 
1 s/t ulutham parupu
 
1 s/t kadalai parupu
 
1 tangkai daun kari,dihiris halus
 
6-7 biji gajus
 
1 s/m minyak
 
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi. Kecilkan api dan masuk tepung suji dan kacau rata dan sebati. Tuang ka dalam mangkuk dan biarkan sejuk.
 
2. Masukkan semua bahan lain kecauli eno kedalam tepung suji yang telah di tumis tadi masuk air dan buat adunan macam nak buat apam jangan cair atau pun pekat sangat biarkan selama 15 mint.
 
3. Panaskan periuk idli dan selepas 15 mint campurkan eno kedalam adunan dan kacau sebati. Dan tuang dalam bekas idli dan kukus 10-15 mint hingga masak. Hidang dengan chutney recipe di bawa.





CHUTNEY KELAPA KACANG TANAH
 
1 cawan kelapa parut putih
 
4 s/m kacang tahan yang telah di- goreng buang kulit
 
2 tangkai chili hijau,dipotong
 
2-3 ulas bawang merah,dipotong
 
1 cm halia,dipotong
 
1 tangkai daun kari
 
1 s/m pes asam java
 
1/2 s/t gula ( jangan masuk banyak )
 
Garam secukup rasa
 
!/2 cawan air, atau pun secukup nya
 
 
Blend semua bahan di atas hingga lumat ( tak boleh cair sangat atau pun pekat sangat ) dan tuang dalam mangkuk
 
Bahan tumis:
 
1/2 s/t biji sawi
 
1/2 s/t ulutham parupu
 
1 tangkai daun kari
 
2 tangkai chili kering
 
2 s/m minyak
 
Panaskan kuali dan tumis bahan2 di atas dan tuang kedalam chutney tadi dan kacau rata. Hidang dengan idli tepung suji.
 
 
 
 
 
 
 
 




 
 
 

No comments: