DARI SAYA

Masak-memasak lebih merupakan kegemaran daripada kerjaya saya,dan sejak 45 tahun yang lalu saya telah belajar melalui ibu saya dan juga melalui cuba-cuba di dapur saya sendiri. Saya sentiasa mempelbagaikan idea melalui bacaan dan bertukar pendapat atau berkongs pengalaman bersama rakan-rakan atau pun sesiapa sahaja yang berpengalaman dalam bidang masak. Bakat mestilah sering dengan minat barulah sesuatu yang diusahakan akan berjaya. saya sentiasa mempunyai keinginan yang tinggi untuk berkongsi pengetahuan dan minat terhadap masakan orang2 India khasnya kaum orang2 Tamil . Saya di-lahirkan di-Kota Bharu,Kelantan dan di-besarkan di-kalangan orang2 melayu. Jadi tidak-lah hairanlah jika saya membuat blog ini khusus untuk orang2 melayu supaya mereka mengetahui dengan lebih memdalam resipi-resipi masakkan orang India Malaysia yang ada sedikit sentuhan masakkan melayu. Masakkan yang di-sediakan di-rumah orang2 India sangat berbeza rasa-nya jika di-bangdingkan dengan yang di-jual di-kedai. Penggunaan rempah ratus dan ketelitian proses membuatnya menjadikan masakkan itu cukup unik dan sedap. Kita perlu tahu cara dan teknik yang betul untuk memasak. Kawalan api umpamanya perlu tahu masa bila perlu menggunakan api besar,sederhana atau pun api kecil. Setiap perkara yang dilakukan ada kesannya dengan tekstar,rasa,warna aroma dan rupa.masakkan tersebut. Semua ini dapat dipelajari melalui pengalaman memasak itu sendiri. Semakin kita mahir jadinya. Saya harap ramai yang akan mencuba dalam usaha menambah pengtahuan mereka dalam bidang masakan orang India. Dalam blog ini terdapat juga resipi-resipi masakkan melayu dan cina. Jika terdapat kesilapan ayat atau pun ejaan dalam blog ini,maafkan saya kerana saya tidak begitu lancar menulis. Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya dan selamat mencuba.

Thursday, November 30, 2017

TAU FOO VARAVALTAU FOO VARAVAL

500 gm tau foo keras, di lecekan kasar

2 biji bawang besar,di hiris halus

1 cm halia,ditumbuk

5 ulas bawang putih,ditumbuk

1 biji buah tomato,dicincang

3 s/m serbuk kari daging

½ s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk garam masala

1 s/m jus asam java,jika suka masam (saya tak masuk)

½ cawan air

Garam dan perasa secukup rasa ( kena rasa masin sedikit baru sedap )

1 s/t jintan manis

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

4 tangkai chilie kering,dipotong 2

4 tangkai daun kari

3 s/m minyak

1.    Panaskan kuali nonstick dan panaskan minyak. Masuk jintan manis,kayu manis dan bunga lawang biarkan sebentar. Masuk bawang,bawang putih and halia tumis hingga hilang bau bawang putih dan halia.

2.    Masukkan daun kari dan chilie kering tumis lagi. Masuk tomato dan kacau rata dan masak hingga tomato hancur dan naik minyak,

3.    Masukkan bahan2 serbuk dan kacau rata dan tuangkan air dan kacau rata. Biarkan sampai air kering sedikit dan naik minyak. Masukkan garam dan perasa kacau rata.

4.    Masukkan tau foo dan kacau sebati dan goreng hingga kering. Hidangkan bersama nasi dan rasam.

Nota: jika suka boleh juga di campurkan dengan sedikit ikan bilis atau pun daging ayam atau pun udang cincang. Yang ini saya buat cara vegetarian.


No comments: